Burun estetiği (Rinoplasti) nedir?
Burun Estetiği; Burun yüzün tam ortasında bulunan ve yüze bakıldığı anda göze ilk çarpan organdır. Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatlarında burunda bulunan şekil bozuklukları ve eğrilik ( deviasyon ) gibi rahat nefes almayı engelleyen sorunlar giderilmeye çalışılır.
Burun estetiği ameliyatlarında iki farklı hedefe yönelik eş zamanlı işlemler yapılabilir. Bu hedeflerden birincisi rahat nefes almanın ve burnun fizyolojik işlevini yapmasını sağlamak için burunda bulunan eğriliklerin düzeltilmesi, nefes almayı engelleyen kemik, kıkırdak ya da konka kaynaklı tıkanıklıkların giderilmesidir.
İkinci hedef ise hastanın yüz yapısına uygun şekil ve büyüklükte bir burun görünümü oluşturmaktır. Burun ameliyatlarımı her iki hedefi de aynı ciddiyetle dikkate alarak yapıyorum.
Burun estetiği nasıl yapılır?
İyi sonuç elde etmek için iyi bir planlama yapmak gerekir. Bu amaçla teknolojinin verdiği her türlü gelişmeyi kullanarak hastalarıma ameliyat öncesinde yapmak istediğim değişiklikleri ve ameliyat sonunda hedeflediğim sonucu göstererek anlatmaya çalışıyorum. Rinoplastide genelde açık ameliyat tekniğini tercih etsem de uygun hastalarda kapalı rinoplasti yöntemini de sıklıkla kullandığım oluyor.
Son yıllarda rinoplasti ameliyatlarında meydana gelen benim için en güzel ve en olumlu gelişme olan ultrasonik cihaz (piezotom) ameliyat tekniğimin ayrılmaz bir parçası oldu. Daha önce çekiç, çizel ve törpü yardımı ile yaptığımız kemik şekillendirme işlemlerini artık ultrasonik rinoplasti tekniği ile yapmaktayım.
Ultrasonik rinoplastinin en önemli özelliği kullanılan cihazın sadece kemik dokuya etki etmesi, burundaki kıkırdak , mukoza ve damar yapılarına zarar vermeyerek; hem morluk ve ödemi önemli derecede azaltması hem de hastaya daha kısa ve hızlı bir iyileşme sağlamasıdır.
Hastalarımızın bir gece hastanede kalması hem ameliyat sonrası iyi bir bakım sağlanması hem de hasta güvenliği açısından son derece önemlidir. Ameliyat esnasında burun şeklini sabitlemek için kullandığımız atel ve silikon tamponları hastadan hastaya değişmekle birlikte 7. günde almayı tercih ediyorum.
Ameliyat öncesinde hastalarımıza yolladığımız onam ve bilgilendirme formları ile hastalarımızın yaklaşık olarak 2-2,5 saat süren burun ameliyatı ve ameliyat sonrası ile ilgili her türlü bilgiye sahip olmasını hedefliyoruz.
Burun estetiği kimlere uygulanır?
Rinoplasti ameliyatlarında genelde kemik dokuya yönelik şekillendirmeler de yapılır. Bu nedenle hastaların kemik olgunluğuna ulaşmaları istenir. Hastaların büyük çoğunluğu bu olgunluğa 18 yaş civarı ulaşır. Hastalarda çok ciddi bir deformite ya da nefes alma sorunu yoksa, estetik için hastaların 18 yaşında olması istenir.
Kadınlarda kemik gelişimi biraz daha hızlı olduğundan kadın hastalar için 17 yaş civarı aile onayı ile rinoplasti yapılabilir. Ama ben hastaların ruhsal olgunluğa da ulaşmasını beklemenin doğru olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle 18 yaşından sonra rinoplasti ameliyatı yapılmasını öneriyorum.
Estetik öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?
Rinoplasti öncesinde her hastanın rutin ameliyat testleri ve anestezi muayenesi yapılır. Ameliyattan bir gün önce hastalarımla ameliyat öncesi bir görüşme daha yapıp onam formlarını imzalatıp, ameliyat öncesi resimlerini çekmeyi tercih ediyorum.
Sigara içen hastalara burun estetiği ameliyatı öncesinde ve sonrasında en az 4’er hafta sigara içmemelerini öneriyorum. Böylelikle ameliyat sonunda daha güzel uyanıyor, genel anestezi etkisinden daha kolay çıkıyorlar. Ayrıca ameliyat sonrasında daha az şişlikleri oluyor.
Estetik sonrası nelere dikkat edilmeli?
Rinoplasti sonrası hastalar genel anestezinin etkilerini azaltmak için 1 gece hastanede kalırlar. Ameliyattan sonraki gün ağrı kesici, antibiyotik ve burun spreyi verilerek taburcu edilirler. Hastaların burun alçılarını ve tamponlarını ameliyattan 1 hafta sonra almayı tercih ediyorum.
Alçı alındıktan sonra burun üzerine özel bantlar yapıştırıyorum. Bu bantların 1 hafta daha burun üzerinde kalması gerekiyor. Hastaların ameliyattan sonra 6-7 hafta burunlarını darbelere karşı korumaları gerekiyor. Bu süre içinde kemik iyileşmesi tamamlanıyor ve burun daha stabil bir hale geliyor.
Yine 6-7 hafta kadar hastalara gözlük kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Genellikle şişliklerin %80’i ameliyattan 2 ay sonra kayboluyor. Burun şekli genelde ameliyattan 1 yıl sonra oturur . 1 yılın sonunda rinoplasti olan hastaların burun şekilleri sabit oluyor ve değişmiyor.
Rinoplasti çeşitleri nelerdir?
Teknik olarak iki çeşit rinoplasti ameliyatı vardır. Bunlardan bir tanesi açık teknik diğeri ise kapalı rinoplasti tekniğidir. Son yıllarda özellikle teknolojinin plastik cerrahi alanında daha geniş yer bulması ile ultrasonik rinoplasti yöntemi popüler oldu. Bu yöntemde burundaki kemik yapılar piezo adı verilen ultrasonik cihaz ile şekillendirilir. Ultrasonik rinoplasti hem kapalı hem de açık teknikle birlikte uygulanabilir.
Ultrasonik rinoplastinin avantajları nelerdir?
Ultrasonik ameliyatlarında kemik şekillendirilmesi ve burun kemerinin kemik bölümlerinin alınması piezo adı verilen ultrasonik bir cihazla yapılır. Bu cihazın en büyük avantajı sadece kemik dokuya etki etmesidir. Bu sayede kemik yapılarda daha net bir şekillendirme yapılabilir. Bu sayede burundaki damarlar, sinirler ve diğer kısımlar zarar görmez. Bu nedenle ameliyat sonrası daha az şişlik ve morluk oluşur. Hastanın ameliyat sonrası iyileşmesi daha hızlı olur. Böylece hastalar normal hayatlarına daha çabuk dönebilirler.
Ameliyattan sonra hastanede kalmak gerekir mi?
Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir operasyondur. Bu hasta konforu açısından çok önemlidir. Genel anestezi ile yapılan her ameliyatta olduğu gibi rinoplasti sonrası da hastaların bir gece hastanede kalması tavsiye edilir. Bundaki amaç hastaların genel anestezi etkisinden tam olarak kurtulmasını sağlamaktır.
Rinoplasti ameliyatından açık yöntem mi kapalı yöntem mi daha iyidir?
Bu seçim hastadan hastaya değişebilir. Kapalı yöntem ile güzel sonuç alınabilecek hastalarda kapalı yöntem kullanılması daha avantajlıdır. Eğer hastanın burnunda ciddi bir eğrilik ya da deformite varsa bu tarz hastalarda açık tekniğin kullanılması daha ön plandadır. İkincil yada üçüncül burun ameliyatlarının çoğunda ise açık teknik tercih edilir.
Rinoplasti sonrasında şişlik ve morlukları azaltmak için kullanılabilecek başka yöntemler var mıdır?
Ameliyat sonrası göz üzerine yaklaşık 48 saat boyunca saat başı 10 dakika buz uygulaması şişlik ve morlukları azaltır.
Rinoplasti ameliyatı sonrası burun ateli kullanılmalı mıdır?
Rinoplasti ameliyatında eğer burun kemiklerine şekillendirme yapıldıysa burun ateli kullanılması gereklidir. Burada amaç burun kemiklerinin düzgün iyileşmesini sağlamaktır. Ayrıca burun ateli erken dönemde burnun korunmasına da yardımcı olur. Burun ateli burun kemiklerinin üzerine konur. Bu atel ameliyattan 7-10 gün sonra alınır. Rinoplastide burun kemiklerine bir müdahalede bulunulmadıysa burun ateli kullanılmasına gerek yoktur.
Burun estetiği sonrası ağrı olur mu?
Son yıllarda rinoplasti sonrasında ağrısı olduğunu söyleyen hastam olmadı. Özellikle ultrasonik rinoplasti yöntemini kullanmaya başladıktan sonra neredeyse hiçbir hastamdan ağrı ile ilgili bir şikayet almadım. Bu nedenle diğer ameliyatların aksine rinoplasti ameliyatları için rahatlıkla ağrısız ameliyatlardır diyebiliyorum.
Estetik sonrası her zaman silikon burun tamponu konur mu?
Burnunlarında eğriliği olan ve ameliyatta bu eğriliğe müdehale edilen hastalarda silikon tampon konması gereklidir. Bu tamponların amacı burun orta hat (septum) kıkırdağını olması gereken yerde tutmak ve bu bölgede kanama olmasını engellemektir. Bu tamponlar rinoplasti ameliyatından 7 gün sonra alınırlar.
Daha önce burun dolgusu yaptırmış hastalarda rinoplasti ameliyatı yapılabilir mi?
Burun dolgusu yapılmış hastalara rinoplasti ameliyatı yapılabilir. Ameliyat esnasında hastanın burnundaki dolgular çıkarılır. Burda önemli olan ameliyat öncesi değerlendirme esnasında hastanın bu bilgiyi doktoru ile paylaşmasıdır. Bu sayede ameliyat öncesi daha doğru bir değerlendirme yapılabilir.
Burun estetiği sonrası tamponlarının alınması ağrıya yol açar mı?
Burun tamponları silikon tampon oldukları için alınmaları esnasında ağrı olmaz. Tampon alınması hastaların en çok korktuğu şeylerden birisidir. Bu korku çoğunlukla yanlış duyumlara bağlı önyargılardan kaynaklanır. Bugüne kadar burun tamponu alınması sırasında ağrısı olan hastam olmadı.
Burun estetiği ameliyatından ne kadar sonra hastalar normal hayatlarına dönebilirler?
Hastaların ameliyat sonrası normal hayatlarına dönmeleri 10 günü bulabilir. Bu dönemde hastanın yüzündeki gözle görülen şişlikler ve morluklar kaybolurlar. Ameliyat sonrası ilk 7 gün hastaların burunlarının üzerinde burun ateli olur. Atel çıkarıldıktan sonra burun üzeri bantlar ile kapatılır. Bu bantların amacı burun üstündeki şişliklerin daha hızlı inmesini sağlamaktır.
Rinoplasti sonrası hastalar nelere dikkat etmelidir?
Hastalar ameliyat sonrası burunlarını yaklaşık 6 hafta kadar korumalıdırlar. Bu sürede hastaların gözlük kullanmamaları, uyurken burunlarının üzerine baskı getirmemeleri ve burunlarına darbe almamaya dikkat etmeleri tavsiye edilir.
Estetik sonrası burun spreyi ne kadar kullanılmalıdır?
Burun ameliyatlarından sonra hastalara 3 ay kadar burun spreyi kullanmaları tavsiye edilir. Bunun nedeni burun spreyinin hem burun içini temizlemesi hem de burun içindeki şişliğin daha hızlı inmesini sağlamasıdır.
Estetik sonrası burun ne zaman son halini alır?
Rinoplasti sonrasında 1 yıl boyunca burun şekli değişebilir. Bu değişmenin nedeni burundaki şişliklerin zamanla azalmasıdır. Bu nedenle ameliyat sonrası burnun son şeklini alması için 1 yıl geçmesi gerekir.
Burun kırığından ne kadar sonra burun estetiği ameliyatı yapılabilir?
Burun kırığından sonra rinoplasti ameliyatı olmak için 1 yıl beklemek gerekir. Bunun nedeni burunda travma nedeniyle oluşan şişliklerin inmesi ve burun hasarının tam olarak görünür hale gelmesini sağlamaktır. Bir yılın sonunda burunda meydana gelen hasar tam olarak ortaya çıkar.
Kırığın iyileşmesine bağlı olarak burunda meydana gelen fibrotik dokular yumuşar ve burun tekrar ameliyat edilebilecek bir hale gelir. Tüm bu nedenlerden dolayı burun kırığından sonra 1 yıl kadar beklemek gerekir.
İkincil burun estetiği ameliyatları daha mı zordur?
Her ameliyat alanında olduğu gibi ilk kez burun ameliyatı olan hastalarda burun estetiği yapmak daha kolaydır. İkinci yada üçüncü kez burun ameliyatı olacak hastalarda ise bu ameliyatlar ilk ameliyatlara oranla daha zordur. Bunun en önemli nedeni ilk ameliyat sonunda iyileşme sürecinde meydana gelen yapışıklıklardır.
Bu yapışıklıklar burun içindeki kemik ve kıkırdak yapıların görülmesini ve ortaya koyulmalarını engelleyebilirler. Ayrıca ikinci ameliyatlarda kıkırdakları şekillendirmek daha zordur. Kimi zaman ilk ameliyatlarda burun içinden alınan kıkırdaklar burun şekillendirmesi için kullanılırlar.
Bu nedenle bazen ikincil ameliyatlarda burun içinde yeterli kıkırdak bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda ihtiyaç olunan kıkırdak ya kulaktan yada hastanın kaburgasından alınır. Bu da ameliyatın süresini bir miktar uzatır.
Rinoplasti sonrası hastalar ne zaman spor yapmaya başlayabilirler?
Hastaların ameliyat sonrası spor yapabilmek için yaklaşık 2-3 hafta kadar beklemeleri gerekir. Bundaki amaç spor sırasında yükselen tansiyon nedeniyle burunda şişliklerin oluşmasını önlemektir.
Burun estetiği fiyatları 2023
Burun estetiği fiyatları yapılacak ameliyatın şekline göre değişir. Özellikle ikinci yada üçüncü ameliyatların fiyatı ilk burun ameliyatlarına göre biraz daha yüksek olabilir.