Burun Dolgusu Nedir?
Burun üzerinde bulunan küçük deformitelerin ameliyatsız düzeltilmesi işlemine burun dolgusu denir. Tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde özellikle estetik uygulamaları ameliyatsız şekilde yapılabilir. Burun yüz bölgesinde bulunan ve fiziksel estetiği etkileyen önemli bir organdır. Kıkırdak yapısında oluşan ve solunum fonksiyonuna etki etmeyen küçük problemler dolgu işlemi ile gerçekleştrilebilir.
Rinoplasti uygulaması hem ağrılı hem de uzun süren iyileşme süresi nedeni ile insanların konforunu etkiler. Özellikle yoğun çalışma temposuna sahip ve burun deformasyonu çok az olan kişiler için ameliyat sorun olabilir. Doktor kontrolü sağlandıktan sonra dolgu ile giderilebilecek problemler için burun dolgusu uygulanabilir.
Burun dolgusu burunda bulunan minimal problemlerin için ameliyat gerektirmeyen estetik çözümler sunmaktadır. Burun dolgusu diğer yüz dolgularında olduğu gibi hyalüronik asit içermektedir.
Burun Dolgusu Nasıl yapılır?
Uygulama için ilk olarak burun üzerine lokal anestezi etkisi olan krem sürülür. Uyuşma hissinin oluşması için 15 dakika beklemek yeterlidir. Bu sürenin sonunda uygun anatiseptik solüsyon ile sterilizasyon işlemi uygulanır. Deformasyonların belirlendiği alandaki deri altına dolgu malzemesi enjekte edilerek burun dolgusu işlemi tamamlanır.
Burun Dolgusu Neleri Yok Eder?
Dolgu uygulaması cerrahi bir müdahale değildir. Bu nedenle kemik eğriliklerini ve solunum fonksiyonunda meydana gelen sağlık sorunlarını gideremez. Dolgu ile giderilen deformasyonlar, burun ucu eğriliği, burun orta hattında kemer olması, burun ucu düşüklüğü, burun kökü çökmesi, burun kemeri ve mimik hareketlerine bağlı olarak burun ucunda oluşan kötü görüntüleri yok eder.
Bu deformasyonların giderilebilmesi için işlemi yapan doktorun alanında uzman olması çok önemlidir. Deformiteler yok edilirken burun hacminin artması görülebilir. Bu nedenle hekim hangi alana kaç CC doku uygulaması gerektiğini çok iyi bilmelidir. Burun dolgusunun işlemi çok dikkat ve tecrübe gerektiren bir işlemdir.
Burun Dolgusunu Avantajları Nelerdir?
Doğru dolgu malzemesi kullanılarak doğru noktalara uygulanan işlem kişiye büyük avantajlar sağlar. Bu avantajları sıralayacak olursak;
- Ağrı, acı ve sızlama hissi yok denecek kadar azdır.
- Muayenehane koşullarında uygulanabilir ve ameliyathane korkusu yaşanmaz
- İşlemden hemen sonra kişi normal yaşantısına geri dönebilir.
- Kalıcı bir işlem olmadığı için kişi memnun kalmadığı zaman geri alınabilir.
- Maliyet olarak rinoplasti işlemine göre çok uygun fiyatlı ve konforludur.
İşlemin avantajlarından uzun süre faydalanabilmek için kullanılan dolgunun FDA onaylı ve uzaman hekim tarafından yapılması gerektiğini unutmayınız.
Burun Dolgusunun Etkisi Ne Kadar Sürer?
İçerisinde hiyaluronik asit bulunan dolgu vücut tarafından belirli bir süre sonra eritilerek emilir. Yapılan incelemeler sonucunda 18-24 ay arasında kalıcılık söz konusudur. İşlem sonrası kişi burnunda oluşan yeni görüntüden memnun kalmaz ise işlem geri alınarak bu süre sonlandırılabilir.
Burun dolgusunu cerrahi bir müdahale olmadığı için kalıcılığı genel olarak kişilere bağlıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kan dolaşımını etkiler ve dolaşımın bozulması dolgunun kalıcılığını engeller. Bu nedenle bu zararlı maddelerin tüketilmesi önerilmez.
Burun Dolgusunu Kimler Yapmalı?
Genel vücut sağlığında herhangi bir sorun olmayan ve dermatolojik bir hastalığı bulunmayan kişiler istedikleri zaman bu uygulamayı yaptırabilir. Ancak nefes almakta zorlanan, hamileler, kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlar, hâlihazırda otoimmun hastalığı sorunu olanlar ve dolgu maddesine karşı reaksiyon geçirme riski olanlara işlem uygulanmaz. Bu nedenle ilk önce doktor kontrolü yapılır.
Doktor kişiyi işlem için uygun görürse işleme karar verilir. Clinicplast olarak 18 yaşından büyük, burnunda minimal değişiklik isteyen hastalarımıza burun dolgusunu yapıyoruz.
Burun Dolgusunun İşlemi Ne Kadar Sürer?
Anestezi uygulaması ve enjeksiyon süresi hesaplandığında 20-30 dakika arası bir süre yeterlidir. Kısa süre sonunda harika ve anında görülen etkisi ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Estetik kaygıları olan ve yoğun iş temposu nedeni ile cerrahi müdahaleye zaman ayıramayan kişiler için zaman tasarrufu sağlayan bir işlemdir. İşe gitmeden ve işten çıktıktan sonra çok kısa zaman ayırmanız yeterlidir. Ayrıca işlem etkisini görmek için beklemeniz gerekmez.
Burnun hangi bölümlerine dolgu yapılabilir?
Burun kabaca yumuşak doku ve kemik olarak iki bölümden oluşur. Burun dolgularının en sık yapıldığı yerlerden birisi burun sırtıdır ve burnun kemik bölümünü oluşturur. Burun kemerini kamufle etmek amaçlı burun dolgusu burun kemerinin önüne ve arkasına yapılabilir.
Burun kemerinin dolgu ile kamufle edilmesi sonucu burun sırtı yan profilde düz kemersiz bir görünüme kavuşur. Burun dolgusunun burunda en sık yapıldığı ikinci bölge ise burun ucudur. Burun ucu burnun yumuşak doku kısmını oluşturur. Burun ucuna burun dolgusunun yapılmasındaki amaç, düşük burun uçlarını daha yukarda göstermektir.
Bu amaçla burun ucunun alt kısmına yapılan dolgu burun ucunu alttan destekleyerek yukarıya doğru kalkmasını sağlar. Burun ucunun en tepe noktasına yapılan dolgu ile yine burun ucu daha yukarıda gösterilmeye çalışılır.
Burun dolgusunun kalıcılığı ne kadardır?
Dolgular bir süre sonunda eriyerek kaybolurlar. Ancak kullanılan malzeme kalitesine göre kalıcılık süreleri 12-24 ay arasında değişir. Burnunda ciddi derece deformasyon bulunan ve uzun süre kalıcı sonuç isteyen kişiler için uygun değildir. İşlem yaptırmadan önce kalıcılık süreleri ile ilgili aklınıza takılan soruları mutlaka hekiminize danışmalısınız. Dolgularınız eridiği zaman hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Burun dolgu etkisi çok uzun süren bir işlem değildir.
Burun dolgusu ile burun daha küçük görünür mü?
Burun dolgusundaki amaç burunda bulunan minimal problemleri tedavi etmek değil kamufle etmektir. Bu amaçla buruna dolgu ile hacim eklenir. Bu nedenle burun dolgusunun burunda küçülme değil aksine büyüme sağlar. Bundan dolayı buruna çok fazla miktarda dolgu yapılması önerilmez. Burunda küçülmeyi sağlayacak tek yöntem cerrahidir.
Burun dolgusu burun ameliyatının alternatifi olabilir mi?
Yukarıda da bahsettiğim gibi burun dolgusunun minimal problemlerin çözümü için ameliyatsız bir alternatiftir. Eğer hastanın burnunda çok ciddi bir deformite yok ve hastanın isteği burun dolgusuyla çözülebilecekse, dolgu bu hastalar için ameliyatın alternatifi olabilir.
Burun dolgu aynı zamanda burun ameliyatı sonrası geride kalan minimal deformitelerin yada düzensizliklerin çözümünde de kullanılabilir.
Burun dolgusunu yaptırmak ağrılı bir işlem midir?
Temel prensip olarak dolgu yapılacak bir alan lokal anestezi enjeksiyonu ile uyuşturulmaz. Bunda amaç enjeksiyon ile hacim ihtiyacının gölgelenmemesidir. Neyseki burun dolgu acı veren bir işlem değildir. Çoğu hastada güçlü bir lokal aneztezi etkili krem kulllanılarak rahatlıkla burun dolgu yapılabilir.
Burun dolgularında hastaların memnuniyet oranı nasıldır?
Genel olarak iyi seçilmiş hastalarda burun dolgularındaki hasta memnuniyeti yüksektir. Bunun en önemli sebebi ameliyata gerek kalmadan kısa sürede gözle görünür estetik bir değişimin sağlanmasıdır.
Burun dolgusundan sonra dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Burun dolgusundan sonra hastanın yapması ya da dikkat etmesi gereken özel bir durum yoktur. Burnun yapısı gereği dolgu uygulamasından sonradan şişlik ya da kızarıklık çok fazla gözlenmez. Hastalar dolgu uygulamasından hemen sonra günlük hayatlarına dönebilirler.
Burun dolgusu yaptırmış olmak burun ameliyatlarına engel midir?
Daha önce burun dolgusunu yaptırmış olmak burun ameliyatı için bir engel değildir. Çoğu zaman burun dolgusunu yaptırmış olan hastaların burun ameliyatlarında bu dolguları kolaylıkla temizleyebilmekteyiz.
Burada önemli olan nokta burun ameliyatı öncesinde doktor değerlendirmesi yapılırken mutlaka daha önce burun dolgusunu yaptırdığınızı doktorunuza söylemenizdir. Bu ameliyat öncesi değerlendirmenin daha net olması ve doktor hasta güveni açısından önemlidir.
Burun Dolgusuyla Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Mü?
Ameliyatsız burun estetiği uygulaması demek burun dolgu demektir. Dolgu dışında kullanılan bir diğer teknik ise ip uygulamasıdır. Ancak burun deformasyonlarının giderilmesi için ip kullanılan bir teknik değildir. Estetik kaygılar ile cerrahi operasyona karşı olan kişiler dolgu tekniği sayesinde istedikleri ve güzel burun şekline sahip olabilirler.
Cerrahi operasyon sırasında kemiğe müdahale edildiği için ameliyat sonrasında en az 2 hafta kişi günlük yaşantısından ve iş hayatından uzak kalır. Ayrıca ameliyatın sonucu en erken 12 ay sonra kendini gösterir. Bu nedenle hem yüksek maliyetler ödememek hem de kısa sürede beklenen sonucu elde etmek için dolgu uygulaması tercih edilebilir.
Burun Ucu Dolgusu Sonrası Kaşınırsa Ne Olur?
İşlem sonrası gelişebilecek komplikasyonlardan birisi kaşıntıdır. Uygulama bölgesinde işlemden yarım saat sonra hassasiyet, kızarıklık ve kaşıntı yaşanırsa hekiminize başvurmalısınız. Dolgu yüzeysel bir şekilde enjekte edilmişse ya da kişinin malzemeye karşı alerjik reaksiyonu oluşmuşsa kaşıntı meydana gelir. Böyle durumlarda genellikle hekim tarafından kaşıntı olan alana kortikosteroid enjeksiyonu yapılır ve kaşıntı giderilir. Ancak alerjik nedenlere bağlı kaşıntılarda dolgu hemen eritilir.Kaşıntıya müdahale edilmediği sürece deri üzerinde beyaz nodüller oluşur ve bu nodüller zaman içerisinde enfeksiyona dönüşebilir. Bazı vakalarda kaşıntının nedeni dolgu olmayabilir. Bu nedenle kaşıntı başlar başlamaz hemen doktora haber vererek kontrol edilmelidir.
Burun Ucu Dolgusu Sonrası Ne Zaman Duş Alınır?
Uygulama yapıldıktan sonra dikkat edilmez ise işlemin kalıcılık süresi minimum düzeye inebilir. Dolgu sıcak su ile temastan olumsuz etkilenir. Bu nedenle işlemden sonraki ilk 24 saatte sıcak su ile duş alınmamalıdır. İlk 3 gün burun bölgesi ovalanmamalı ve baskı uygulanmamalıdır. Özellikle cilt bakımı işlemine 3 gün ara verilmeli ve burun derisini soyacak enjeksiyon yerinde hassasiyet oluşturacak işlemlerden kaçınılmalıdır.
Burun Ucu Dolgusu Sonrası Spor Yapabilir Miyim?
Burun ucu dolgusu günlük yaşantıyı etkileyen bir işlem değildir. Anca ağır ve yorucu antrenmanların ilk 3 gün yapılmaması tavsiye edilir. Düzenli spor yapan kişiler hekimine danışmadan bu aktiviteleri yapmamalıdır. Burun dolgusunu basit ve komplikasyonsuz bir işlem olsa da mutlaka dikkat edilmeli ve doktor tavsiyelerine eksiksiz uyulmalıdır.
Burun Ucu Dolgusu Sonrası Kullanmam Gereken İlaçlar
İşlem sonrasında herhangi bir ilaç kullanılmasına gerek yoktur. Ancak burun bölgesinde şişme ve morarma gibi durumlar yaşanırsa hemen hekim ile görüşülmeli ve hekimin reçete edeceği antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmalıdır.
Burun Dolgusu Fiyatları 2023
Dolgu işlemi tüm vücuda uygulanan ve kalıcı olmasa da son yıllarda çok tercih edilen bir estetik uygulamadır. Fiyatlar belirlenirken işlemin yapıldığı kliniğin konumu, kullanılan dolgu malzemesini içeriği, kur farkı ve dolgu miktarı çok önemlidir.
Bu nedenle araştırma yapılmadan kliniğe karar verilmesini tavsiye etmiyoruz. Sadece lokasyonu nedeni ile yüksek fiyatlarda hizmet veren kurumlar ile karşılaşabilirsiniz. Burun dolgusu fiyatları 2023 hakkında detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.